16. mart – Ultrazvučni pregledi kukova u svim Domovima zdravlja

0
253

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović uručio je sertifikate prvoj grupi ljekara, koju čine 11 pedijatara, jedan dječiji ortoped i pet radiologa, koji su uspješno završili edukativni kurs za sprovođenje ultrazvučnog pregleda kukova kod beba.

Ministar Hrapović je rekao da je cilj organizovanja ovih edukativnih kurseva jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite i preventivnih pregleda, kako bi se spriječile posljedice kasno otkrivenih bolesti. -Cilj nam je bio da se ultrazvučni pregledi kukova kod beba sprovode na primarnom nivou zdravstvene zaštite, bez dužeg zakazivanja, isključivo u gradu u kom beba živi, što do sada nije bio slučaj. U Podgorici je do sada ova dijagnostička procedura obavljana u Institutu za bolesti djece KCCG i bile su duge liste čekanja – objasnio je Hrapović.

Kurs je organizovan na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Instituta za bolesti djece KCCG, a predavači na kursevima su dr Nenad Sorat i prof dr Dragoslav Nenezić. Prof dr Nenezić je istakao da je ideja edukacije bila da roditelji u toku svojih redovnih kontrola kod pedijatra dobiju što kompletniju i što kvalitetniju uslugu za zdravlje svoje novorođenčadi. Direktor Centra za nauku prof dr Filip Vukmirović naveo je da je projekat edukacije osmisilo Ministarstvo zdravlja uz punu podršku Kliničkog centra, i da je ovo model koji treba primjenjivati i za druge usluge koje je moguće obavljati u domovima zdravlja.

Novi ciklus edukacije počinje narednog mjeseca. Kroz ovaj edukativni program proći će ukupno 90 pedijatara i radiologa.