16. septembar – SZO ne savjetuje upotrebu dva kovid tretmana antitijelima

0
28

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) više ne preporučuje dvije terapije antitelima protiv kovida-19 zbog njihove neefikasnosti kada je u pitanju omikron i njegove varijante.

Dvije terapije, koje su dizajnirane da rade tako što se vezuju za šiljasti protein SARS-CoV-2 kako bi se neutralisala sposobnost virusa da inficira ćeliju, bile su među prvim ljekovima razvijenim početkom pandemije. Virus je od tada evoluirao, a sve veći dokazi iz laboratorijskih testova ukazuju na to da dvije terapije, sotrovimab kao i kasirivimab-imdevivab, imaju ograničenu kliničku aktivnost protiv najnovijih mutacija virusa. Kao rezultat toga, oni su takođe pali u nemilost američkog zdravstvenog regulatora.

Stručnjaci iz SZO rekli su ove nedjelje da je njihov savjet da se ove dvije terapije ne koriste kod pacijenata sa kovidom-19, poništavajući prethodne uslovne preporuke koje ih podržavaju, kao dio skupa preporuka objavljenih u British Medical Journal (BMJ).

Lijek sotrovimab kompanija GSK i Vir Bajotehnolodži, koji je postao jedan od najprodavanijih ljekova u Velikoj Britaniji prošle godine, – povučen je sa američkog tržišta od strane Američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) još u aprilu ove godine.

– S obzirom na to da su SAD počele da dovode u pitanje kliničku efikasnost sotrovimaba protiv omikrona još u februaru, reakcija SZO dolazi malo kasno – rekla je Peni Vord, gostujući profesor farmaceutske medicine na Kings koledžu u Londonu.

– Sada je SZO izdala ovu preporuku i biće zanimljivo vidjeti koliko se drugih zemalja slaže sa njom – dodala je ona. Reuters