16. septembar – Širi se nova podvarijanta koronavirusa

0
28

BA.4.6, podvarijanta omikron varijante covida, već neko vrijeme se ubrzano širi SAD-om, a sada je potvrđena i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema posljednjim informacijama o covid varijantama, britanska Agencija za sigurnost zdravlja (UKHSA) navodi da je u nedjelji 14. avgusta podvarijanta BA.4.6 činila 3.3 posto svih pozitivnih testova u Velikoj Britaniji. Do danas se ona proširila na čak 9 posto sekvenciranih uzoraka, piše ScienceAlert.

Takođe, podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da ova podvarijanta sada čini preko 9 posto svih nedavnih slučajeva koronavirusa u SAD-u. Varijanta je takođe identifikovana u nekoliko drugih zemalja širom svijeta. BA4.6 je „potomak“ varijante BA.4 omikrona. Varijanta BA.4 je prvi put detektirana u januaru ove godine u Južnoafričkoj republici, odakle se proširila po svijetu skupa s BA.5 varijantom. Nije potpuno jasno kako se podvarijanta BA.4.6 pojavila, ali moguće je da se radi o takozvanoj rekombinantnoj varijanti. Rekombinacija se dogodi kada dvije različite varijante SARS-CoV-2 virusa zaraze istovremeno jednu osobu.

Dobra vijest je da su nedavno odobrene nove bivalentne vakcine. Stvaranje polivalentnih vakcina protiv koronavirusa moglo bi nuditi još dugotrajniju zaštitu.

Nedavna studija na miševima pokazala je da polivalentna vakcina, data kroz nos, stvaraju snažan imunološki odgovor na originalnu verziju virusa, kao i na dvije zabrinjavajuće podvarijante. Važno je pomno promatrati nove podvarijante kao što je BA.4.6 jer bi one mogle dovesti do novog talasa pandemije covida. Važno je ostati oprezan i slijediti sve mjere za zaštitu javnog zdravlja da bi se tako spriječilo širenje ovog još uvijek vrlo zaraznog virusa. Danas.hr