17. april – Dijaspora donirala 60 respiratora

0
48

Crnogorski zdravstveni sistem dobio je donaciju od 60 respiratora, vrijednu oko milion dolara, od privrednika našeg porijekla iz dijaspore, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Zahvaljujući se u ime Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore, na ovoj značajnoj donaciji, koja je stigla u Crnu Goru, državni sekretar dr Borko Bajić istakao je da je ona realizovana zahvaljujući inicijativi grupe privrednika našeg porijekla, u kojoj su posredovali premijer Zdravko Krivokapić i ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

– Ova vrlo vrijedna donacija dolazi u pravom trenutku, u vremenu kada se borimo sa korona virusom i kada nam je prijeko potrebno da dodatno ojačamo zdravstveni sistem i sve zdravstvene ustanove, kako bi podjednako imale kapaciteta da se izbore za virusom Kovid-19 – kazao je dr Bajić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović naglasila je da donacija 60 respiratora u toku pandemije covid-19 dovoljno govori koliko je značajna za zdravstveni sistem.

– To je najvažnija vrsta donacije koja nam je u ovom trenutku potrebna i jedini način da tehnički pospješimo sadašnje kapacitete zdravstvenog sistema Crne Gore. Jedan od osnovinih ciljeva Ministarstva zdravlja je da ujednačimo i tehnički kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i u najmanjoj opštoj bolnici koja postoji na tlu Crne Gore. Ako uzmemo u obzir značajno povećanje broja respiratora koje sada imamo zahvajujući ovoj donaciji, jasno je da će kvalitet zdravstvene zaštite biti značajno unaprijeđen – kazala je dr Radulović.

Prijemu donacije prisustvovao je i Aleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.