17. jun – Patohistološkim kabinetom kompletirana dijagnostika

0
239

Otvaranjem patohistološkog kabineta u Specijalnoj bolnici Brezovik, koji je vrijedan 120 hiljada eura, pacijenti će dobiti brzu, kvalitetnu i efikasnu dijagnostiku i nastavak liječenja, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, napominjući da je medicinski kadar najvažniji kapital te bolnice. Hrapović je u Nikšiću, kazao da je, otvaranjem patohistološkog kabineta u kojem će se jasno i sigurno davati tačna dijagnoza bolesti, Specijalna bolnica za plućne bolesti Dr Jovan Bulajić Brezovik, zaokružila projekat kompletne obrade pacijenta. – Posebno je važna činjenica da će pacijenti ovdje dobijati vrlo brzo preciznu dijagnostiku, a potom i uključivanje terapije, što je jako bitno, prije svega za onkološke pacijente – rekao je Hrapović. Pored savremeno opremljenog kabineta, čija je vrijednost 120 hiljada eura, najvažniji kapital i resurs, bolnice jeste medicinski kadar, bez čijih znanja i vještina ova ustanova ne bi bila najeminentniji centar u zemlji i šire, koji se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije, istakao je ministar. Hrapović je kazaoo i da je Vlada Crne Gore snažno posvećena te da pruža punu podršku svim projektima iz oblasti zdravstva. -Kroz višemilionska ulaganja u opremu i edukaciju kadra, jasno je opredjeljenje ka zdravlju kao najvažnijem ljudskom resursu koji nema cijenu. Briga o pacijentu naša je obaveza i glavni cilj, a bolnica u Brezoviku je primjer kako se njeguju oni kojima je pomoć potrebna – poručio je Hrapović. Prema njegovim riječima, Specijalna bolnica Brezovik je primjer kako se domaćinskim upravljanjem raspoređuju sredstva i obnavlja dotrajala oprema, kako se osavremenjuje prostor za ugodniji boravak pacijenata, ali i kako se stavaraju bolji uslovi za rad zaposlenih. – Samo u posljednjih sedam godina u rekonstrukciju bolnice i nabavku najmodernije opreme uloženo je oko dva miliona eura, a cijeli proces je pratila i adekvatna obuka kadra. Zbog svih osobenosti i jedinstvenih procedura dijagnostike i liječenja koje je moguće obaviti samo na ovom mjestu, bolnica Brezovik s pravom nosi epitet posebnosti – rekao je Hrapović. Direktorica Specijalne bolnice Brezovik, dr Gordana Reljić, kazala je da je projekat koštao 120 hiljada eura, da je 20 hiljada uloženo u rekonstrukciju, a stotinu hiljada eura za najmoderniju opremu. – Naravno, tu je adekvatna edukacija kadra, koja se dešava svaki put sa novim aparatima. Mi smo u posljednje dvije godine, imali projekte koje smo realizovali u vrijednosti od pola miliona eura. Osim ovoga, imamo cijeli sistem organizacije za lica s invaliditetom vrijedan 256 hiljada eura. Idemo sa 35 hiljada eura za najskuplji aparat za dijagnostiku tuberkuloze, koji rezultat daje za dva sata. I još je oko stotinu hiljada eura utrošeno na svakodnevni materijal i opremu – navela je Reljić.

Gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović, kazao je da se u bolnici Brezovik uvijek dešavaju lijepe stvari, po pitanju nabavke nove opreme, rekonstrukcije.
– Posebno nas raduje što građani Nikšića i svi oni koji posjećuju ovu bolnicu nemaju nijednu primjedbu. Takva predusretljivost se rijetko viđa, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire. Ovim kabinetom će se kompletirati sve, kada je riječ o onkologiji – rekao je Grbović.
On je istakao da menadžerski tim bolnice Brezovik znalački radi svoj posao.
Bolnica Brezovik je prepoznata u regionu i ovdje dolaze ljudi sa svih prostora, kako bi im se pružile usluge i kako bi se sačuvali životi. Još se jednom zahvaljujem Ministarstvu zdravlja i mogu reći da smo izuzetno zadovoljni nivoom medicinske usluge u Nikšiću – kazao je Grbović.