18. jun – Nastavak uzorne saradnje UNDP-a i zdravstvenog sistema

0
223

Crna Gora cijeni i smatra dragocjenom pomoć afirmisanih međunarodnih organizacija, a nastavak saradnje sa kancelarijom UNDP u Podgorici svakako će biti prilika za uspješniju implementaciju planiranih projekata. To je poručeno nakon sastanka crnogorskog ministra zdravlja, dr Kenana Hrapovića i predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, g-đe. Daniele Gašparikove.

Tokom susreta je iskazana obostrana saglasnost o važnosti kontinuiranog unapređenja zdravstvenog sistema, a Gašparíková je čestitala ministru i zdravstvenim profesionalcima na posvećenosti u izazovima sa kojima se u tom procesu suočavaju, a posebno na postignutom uspjehu kroz preduzete aktivnosti. Naročito se osvrnula na trenutne okvire pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, koji, kako je kazala, u mnogome definišu prioritetne planove i programe djelovanja državnih institucija, te da to prirodno čini važnu stavku u njihovom daljem djelovanju i saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Predstavnica UNDP-a je napomenula i kako UNDP kancelarija u Crnoj Gori ostaje zainteresovana za saradnju i kroz oblasti koje nisu nužno obuhvaćene planovima za pristupanje EU, uključujući i izvjesne segmente razvoja zdravstva u Crnoj Gori.

Ministar Hrapović je kazao da je Vlada Crne Gore snažno posvećena implementaciji svih normi koje su određene planom pristupanja Evropskoj Uniji. Napomenuo je i da se saradnja Ministarstva zdravlja sa UNDP-om ne ogleda samo u tehničkoj podršci, već i u vidu angažmana stručnih konsultanata sa izvanrednim iskustvom i ekspertizom, čime se daje značajan doprinos projektu unapređenja zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

Gašparíková je izrazila zadovoljstvo zbog pružene prilike za razmjenu i razvoj ideja u cilju buduće saradnje na obostrano zadovoljstvo, dok se ministar zahvalio na posjeti i iskazao spremnost i otvorenost za zajedničke aktivnosti koje će uslijediti kao prirodan nastavak dosadašnje izvanredne saradnje.