19. jun – Bolji uslovi za pacijente i osoblje DZ Berane

0
295

Rekonstrukcija beranskog Doma zdravlja, u okviru druge faze Projekta energetske efikasnosti, doprinijeće boljim i komfornijim uslovima za pacijente i osoblje te ustanove, što je još jedan dokaz da je briga o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti građana prioritet države. To je poručio ministar zdravlja Kenan Hrapović, prilikom obilaska radova na Domu zdravlja Dr Nika Labović u Beranama, ističući da se tim radovima nastavlja uspješna realizacija druge faze Projekta energetske efikasnosti.

– Uvjerio sam se da ovdje u Beranama, radovi na Domu zdravlja teku planiranom dinamikom i veoma se kvalitetno radi. Biće to jedan novi komfor, novi doživljaj za pacijente, koji će se sigurno osjećati bolje u toplijem ambijentu. Naravno, to mnogo znači i za zaposlene u Domu zdravlja, jer im se omogućavaju bolji uslovi rada. Na taj način ćemo kvalitet zdravstvene zaštite podizati na viši nivo – rekao je Hrapović. Važno je, kako je dodao, da će se značajno uštedjeti sredstva, koja će biti iskorišćena da se projekat realizuje i u drugim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Hrapović je kazao da procijenjena vrijednost radova, na osnovu izgrađenog glavnog projekta, iznosi 223 hiljade eura, a druga faza Projekta energetske efikasnosti vrijedna je šest miliona eura, a Vlada Crne Gore je ugovor o kreditu potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj. – Projekat zajednički realizuju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije. Drugom fazom Projekta energetske efikasnosti će biti obuhvaćeno 18 zdravstvenih ustanova, odnosno 13 domova zdravlja, dvije opšte, dvije specijalne bolnice i jedna zdravstvena stanica – naveo je Hrapović. On je podsjetio da je prva faza Projekta energetske efikasnosti bila vrijedna sedam miliona eura, a da je rekonstruisano i adaptirano 16 zdravstvenih objekata. Anketa, koja je rađena u sedam opštih bolnica i koja je obuhvatila oko 800 korisnika zdravstvenih usluga je pokazala da smo na dobrom putu. Anekata je pokazala preko 95 odsto zadovoljstva i građana i zaposlenih, nakon primjena mjera energetske efikasnosti. To nam daje za pravo da idemo u istom smjeru i u narednom period – kazao je Hrapović. Ministartsvo zdravlja, kako je rekao, nastavlja politiku Vladu Crne Gore da građani imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u gradovima gdje žive i borave.

Direktorka Doma zdravlja Dr Nika Labović u Beranama, dr Zuhra Hadrović, rekla je da su radovi na tom zdravstvenom objektu, u okviru druge faze Projekta energetske efikasnosti, počeli početkom maja, a da će biti završeni početkom avgusta. – Projekat obuhvata obnovu fasadne stolarije, izradu termoenergetske fasade, unutrašnju rekonstrukciju svjetiljki u radnim prostorima i izradu termoventila na već postojećoj energetskoj mreži. Time će se dati veliki doprinos ambijentu u kojem će se pružati zdravstvene usluge. Tako ćemo da štedimo energiju, ekološki ćemo da budemo održivi, a nadam se da će i naši pacijenti biti zadovoljni – rekla je dr Hadrović. Radovi, kako je kazala, teku planirano dinamikom. – Imamo izvanrednu saradnju i sa izvođačem radova i sa nadzorom, tako da nema nikakvih problema – kazala je dr Hadrović.