18. mart – DRUGI REDOVNI OBILAZAK ZDRAVSTVENIH USTANOVA

0
241

Ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt obišao je zdravstvene ustanove u Bijelom Polju, Pljevljima, Mojkovcu i Kolašinu, u sklopu drugog redovnog obilaska zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, a u cilju sagledavanja trenutnog stanja i rješavanja eventualnih problema u funkcionisanju.

Nakon obilaska zdravstvenih ustanova i razgovora sa menadžmentima, ministar Šegrt je ocijenio da je kvalitet pružanja zdravstvene zaštite u ustanovama na primarnom nivou zdravstvene zaštite na izuzetno visokom nivou i da građani u ovim sjevernim opštinama dobijaju kvalitetnu, pravovremenu i efikasnu zdravstvenu zaštitu.

U cilju pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite građanima, ministar Šegrt je u razgovoru sa menadžmentima zdravstvenih ustanova, istakao da je potrebna reorganizacija zdravstvenog sistema prema stvarnim potrebama, kao i da je neophodna racionalnija potrošnja i raspodjela sredstava i bolja kontrola rada. On je kazao da je, u tom smislu, neophodno poboljšati koordinaciju na svim nivoima zdravstvene zaštite, uvesti kliničke i terapijske vodiče i smjernice i sprovoditi kontinuiranu edukaciju i stručno usavršavanje zdravstvenih radnika. Ministar Šegrt je ukazao da je zajednički cilj unaprjeđenje zdravstvenog sistema po svim segmentima kroz permanentnu edukaciju medicinskog kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite. Samo na taj način, kako je istakao, uspostaviće se savremeni principi zdrave, sigurne i kvalitetne medicinske prakse i obezbijediti kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita svim građanima, kao krajni cilj svakog modernog i održivog zdravstvenog sistema. On je podsjetio da je koncept kontinuirane medicinske edukacije, kao zakonska obaveza zdravstvenih ustanova i zaposlenih u zdravstvenom sistemu, po prvi put osmišljen, s ciljem da se savremeni trendovi i znanja blagovremeno i aktivno implementiraju u svakodnevni rad u zdravstvenom sistemu. S tim ciljem sačinjen je sveobuhvatan jedinstveni Plan kontinuirane medicinske edukacije za sve nivoe zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, kako za ljekare, tako i za srednji medicinski kadar, koji će se sprovoditi u svim zdravstvenim ustanovama tokom 2016. godine.