18. oktobar – Dom zdravlja Podgorica organizovao preventivne preglede dojki

0
13

Dom zdravlja Glavnog grada u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za Javno zdravlje organizovao je preventivne mamografske preglede na digitalnom mamografu u Centru za Rtg i UZ dijagnostiku Stari aerodrom tokom mjeseca oktobra.

Pregled je namijenjen ženama od 40. do 49.godina života. Pregled se može ostavariti bez uputa, svakog radnog dana u periodu od 8-12h.

Rak dojke je veoma ozbiljno oboljenje koje zauzima prvo mjesto u strukturi obolijevanja i umiranja žena od zloćudnih bolesti. Najčešće se javlja nakon 40. godine života, ali rak dojke mogu da dobiju i mlade djevojke i žene, upozoravaju iz DZ Podgorica.

Ultrazvučni pregled dojki i mamografija su veoma važne metode pregleda dojki, jer se pomoću njih mogu otkriti promjene koje nijesu dovoljno velike da se mogu osjetiti dodirom. Ultrazvučni pregled dojki predstavlja metodu izbora za pregled mlađih žena, nakon 35. godine života i trudnica. Preporuka je da se bar jednom godišnje zakaže i ode na ultrazvučni pregled dojki.

Mamografija je široko prihvaćena kao zlatni standard za otkrivanje raka dojke u ranoj fazi kada je u velikom procentu izlječiv. Mamografijom se otkrivaju promjene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Prilikom mamografije se koriste se male i neškodljive doze zračenja. Prema novim smjernicama mamografija se obavezno preporučuje ženama nakon 45. godine života ili ranije za žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. Od 40 do 44. godine života mamografija se zakazuje u dogovoru sa radiologom.

Skrining raka dojke predstavlja veoma značajan program u cilju zaštite zdravlja žena. Namijenjen je ženama od 49-69 godine života. Osnovni cilj skrininga je identifikovanje promjena u dojkama, prije pojave simptoma i znakova bolesti, kada je efikasno liječenje moguće čime se značajno unapređuje kvalitet života žena oboljelih od raka dojke.

Prihvatanjem zdravih životnih navika znatno se može smanjiti rizik obolijevanja od zloćudnih bolesti. Kontrolni pregledi za rano otkrivanje raka dojke su besplatni i dostupni svima. Kontrolni pregledi se planiraju tokom čitave godine, ne samo tokom oktobra mjeseca.