18. septembar – Visrus gripa se vraća u velikom stilu – Australija

0
38

Ako je suditi prema podacima Australijskog izvještaja o nadzoru gripe, virus se vraća u velikom stilu. Prema podacima navedenim u izvještaju, od početka sezonskog nadzora u aprilu 2022. do 28. avgusta u Australiji je laboratorijski potvrđeno i Nacionalnom sistemu za praćenje bolesti (NNDSS) prijavljeno 217.898 slučajeva gripe te 288 smrtnih slučajeva povezanih s gripom. Tokom vrhunca koji je bio u junu, NNDDS-u je prijavljeno više od 30.000 slučajeva nedeljno. Primjera radi, na vrhuncu sezone 2017. Svake nedjelje je bilo prijavljeno 25.000 slučajeva.

– Što ranije počne, to je gore – rekao je dr Robert Citronberg, izvršni medicinski direktor odjeljenja za zarazne bolesti i prevenciju za Advocate Aurora Health u Illinoisu za ABC News. To je uglavnom funkcija vremena – što duže grip cirkuliše, to će više štete učiniti u populaciji.

Od početka sezonskog nadzora u aprilu 2022., na stranicama australijskih kontrolnih bolnica zabilježeno je 1708 bolničkih prijema zbog gripe, od čega je 6,5% primljeno je na intenzivnu njegu. U međuvremenu, prošle godine bila je samo jedna hospitalizacija povezana s gripom i nijedan smrtni slučaj, pokazuju podaci ministarstva zdravlja. Pritom treba imati na umu da laboratorijski potvrđeni slučajevi vjerovatno predstavljaju samo dio ukupnog broja slučajeva oboljelih od gripe te da dobar dio zaraženih ne traži ljekarsku pomoć već grip prebole kod kuće. Tanjug