19. april – Njemci pomažu da pobijedimo epidemiju

0
55

Ekspertska delegacija Nacionalnog instituta za javno zdravlje Njemačke Robert Koh, boravila je u petodnevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori. Cilj posjete je razmjena iskustava i znanja u oblastima nadzora, epidemiologije kliničkog upravljanja, prevencije i kontrole infekcija i loboratorijske dijagnostike.

U zajedničnoj misiji Instituta Robert Koh, Ministarstva zdravlja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje, koju je, u saradnji sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, pokrenuo njemački Institut, ekspertski tim radiće zajedno na jačanju kapaciteta zdravstvenog sistema Crne Gore u borbi protiv virusa COVID-19.

– Ogromno mi je zadovoljstvo i čast što mogu da obavijestim crnogorsku javnost da smo danas ugostili tim eksperata sa Robert Koh Instituta, visokih stručnjaka iz oblasti epidemiologije. Oni će narednih dana boraviti u Crnoj Gori i pomoći nam da zajednički sagledamo kompletnu epidemiološku situaciju, dati nam sve najsavremenije preporuke koje se odnose na praćenje i nadzor – kazala je minisatarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je istakla da njihova posjeta ima za cilj zajedničko prevazilaženje problema i konačnog svjetla na kraju tunela.

– Ono što je veoma važno jeste da je Njemačka i ovoga puta, kao svaki put do sada pokazala veoma visok stepen solidarnosti sa našom zemljom. Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim njemačkom ambasadoru, gospodinu Veberu, koji je posredovao u ovoj posjeti – naglasila je ministarka dr Borovinić Bojović.

Zahvaljujući se na pozivu ministarki zdravlja i Vladi Crne Gore, šef delegacije Instituta Robert Koh, dr Anreas Jansen je kazao da smo svi iz ove pandemije naučili jednostavnu lekciju – zaustavićemo njeno širenje samo ako se borimo rame uz rame.

– Mi smo ovdje došli sa relativno velikim timom, deset članova delegacije iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Njemačke Robert Koh, a takođe u našoj delegaciji su predastavnici Univerzitetske klinike Chatite, najveće klinike u Evropi. Naš zadatak tokom ove nedjelje u Crnoj Gori je da zajedno sa kolegama iz vaše zemlje nalazimo rešenja, razmjenjujemo iskustva, kako bismo našli najbolji način da suzbijemo pandemiju COVID-19 – naveo je dr Jansen, napominjući da je broj zaraženih u Crnoj Gori i Njemačkoj trenutno na približnom nivou.

Njemački ambasador u Crnoj Gori, dr Robert Veber ocijenio je da njemačka ekspertska delegacija dolazi u jednom bitnom trenutku za Crnu Goru.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije dr Mina Brajović istakla je da će petodnevna ekspertska posjeta kolega iz Robert Koh instituta i Svjetske zdravstvene organizacije, biti u funkciji dalje podške jačanju nacionalnih kapaciteta za odgovor na pandemiju COVID-19.

U timu Instituta Robert Koh uključuni su i stručnjaci iz Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti i Centra za međunarodnu zdravstvenu zaštitu (ZIG), kao i specijalisti za intenzivnu njegu iz bolnice Chatite i viši eksperti za zarazne bolesti iz Odsjeka za infektivne bolesti bolnice St. Joseph's Hospital iz Berlina. Posjeta njemačke delegacije ima za cilj razmjenu iskustva i znanja u oblastima nadzora, epidemiologije kliničkog upravljanja, prevencije i kontrole infekcija i loboratorijske dijagnostike.

– U okviru opsežne misije razmotriće se i mogućnost regionalizacije laboratorijskih kapaciteta Crne Gore. U pogledu kliničkog upravljanja, cilj je obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja i zravstvenim ustanovama u kliničkom vođenju pacijenata oboljelih od COVID-19, kao i sprovođenje mjera prevencije i kontrole infekcije – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.