20. april – Nastavak saradnje u oblasti tradicionalne kineske medicine

0
262

FOTO 9Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović sa saradnicima razgovarao je sa ambasadorom Narodne Republike Kine, gospodinom Cui Dživeijem o nastavku saradnje u oblasti promocije i primjene kineske tradicionalne medicine u Crnoj Gori.
Nakon prvog sastanka ministar Hrapović i ambasador Dživeij nastavili su aktivnosti na realizaciji projekta dogovorenog u novembru prošle godine u letonskoj prijestonici u Rigi, kada su predstavnici Vlada Crne Gore i Kine potpisali Memorandum o saradnji za sadnju i preradu kineskog ljekovitog bilja.
Dogovoreno je niz sastanaka i studijskih posjeta stručnjaka iz Kine koji se bave kineskom tradicinalnom medicinom. Prva u nizu aktivnosti će biti posjeta zvanične delegacije iz Kine, na čelu sa zamjenikom direktora biroa za kinesku medicinu, direktorom Sičuanskog biroa i sa direktorom jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u Kini.
Razgovano je o mogućnosti da, budući da Crna Gora posjeduje ogroman potencijal, uz strateške projekte, postane najjači centar za kinesku medicine u Evropi, koji će pored proizvodnje i prerade ljekovitog bilja na našem području omogućiti zapošljavanje ljudi na tim poslovima.
Ministar Hrapović je istakao važnost nastavka i unapređenja međudržavne saradnje, te produbljivanja strateškog partnerstva, posebno kada je u pitanju promocija i primjena kineske tradicionalne medicine u Crnoj Gori.