21. april – Uloga NATO-a u civilnoj i zdravstvenoj zaštiti

0
245

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO organizovao je panel diskusiju sa temom Uloga NATO-a u civilnoj i zdravstvenoj zaštiti. Uvodna izlaganja imali su ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović i ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađ.
O praktičnim iskustvima koje su Crna Gora i Rumunija imale sanirajući posljedice autobuske nesreće koju su rumunski turisti imali u kanjonu Morače 2013. godine, govorili su direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje u Skupštini Crne Gore Miodrag Radunović, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Mirsad Mulić i direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Rumunije Raed Arafat.
– Savremena Evropa počiva na dva stuba: Evropskoj unij i NATO-u, koji predstavljaju njenu političku, ekonomsku i bezbjednosnu okosnicu – kazao je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović u uvodnom izlaganju na panel diskusiji sa temom Uloga NATO-a u civilnoj i zdravstvenoj zaštiti koju je u amfiteatru Instituta za bolesti djece (zgrada Dječije bolnice) organizovao Komunikacioni Tim Savjeta za članstvo u NATO. On je istakao da NATO i Evropska unija dijele iste vrijednosti, što povrđuje podatak da su 22 članice Evropske unije i članice NATO-a, 92% stanovništva koje živi u državama Evropske unije, živi u zemljama članicama NATO-a.
Na panelu je istaknuto da Crna Gora već ima pozitivna iskustva sa pomoći pojedinih članica NATO-a u pružanju pomoći zavijanim i ugroženim građanima po planinskim bespućima Sjevera i poplavljenim područjima u srednjoj regiji, kao i saniranju posljedica nevremena iz februara 2012.godin.
Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević je zahvalila na organizacijui ovakvog događaja u susret skorom članstvu CG u NATO.