20. avgust – Otvorena Ambulanta za uplakane bebe – Njemačka

0
37

Osim u Njemačkoj, usluga Schreibaby Ambulanza, što u prevodu znači Ambulanta za uplakane bebe, dostupna je i u Austriji, Švajcarskoj i Luksemburgu.

Cilj je da se mladim majkama pruži podrška u trenucima očaja, straha i iscrpljenosti koje često osjećaju dok balansiraju sopstveni fizički oporavak s novorođenčetom koje plače.

Kada hitna pomoć za uplakane bebe stigne, roditeljima se ponudi da se distanciraju, kao i da nauče nove i inovativne načine brige o jedinstvenim potrebama svoje bebe.

– U Berlinu postoji ambulanta za uplakane bebe. Ako vaša beba previše plače, a vi ste iscrpljeni, oni dolaze k vama, provjeravaju vaše emotivno stanje i daju vam savjet – objasnila je jedna od mladih majki koja ovu medicinsku uslugu već koristi.

Ovu uslugu mogu koristiti roditelji djece do treće godine. Pomoć nude i socijalni radnici, učitelji i psiholozi koji savjetuju o spavanju, ishrani i ponašanju, kao i o svemu ostalom što bi moglo povećati stres i iscrpljenost kod roditelja male djece.

Prema Američkom psihološkom udruženju (APA), jedna od sedam žena doživi postporođajnu depresiju, a studija iz jula 2022. godine, objavljena u Journal of Psychiatric Research, pokazuje da su se stope značajno povećale od početka pandemije koronavirusa.

Studija iz 2019. godine, objavljena u časopisu Academic Pediatrics, otkrila je da je za žene koje imaju nemirne bebe dvostruko veća vjerovatnoća da će imati umjerene do teške simptome depresije. Index.hr