19. avgust – Nakon korone i majmunskih boginja svijetom se počeo širiti i ‘virus paradaiza’ – Indija

0
43

Ljekari u Indiji oglasili su uzbunu zbog novog virusa nazvanog ‘virus paradaiza’ koji je zarazio desetine djece. Virus je uočen u maju u južnoj državi Kerala i strahuje se da je riječ o novoj bolesti ruku, stopala i usta, piše DailyMail. Stručnjaci takođe ispituju radi li se o posljedicama infekcije koju prenose komarci, ali ne isključuju i da je riječ o nekom novom uzročniku.

Do sada je kod 82 djece mlađe od pet godina dijagnostikovana gripa paradaiza, a još 26 djece do 10 godina se tretiraju kao sumnjivi slučajevi.

Infekcija je dobila ime jer uzrokuje “erupciju” crvenih bolnih mjehurića po tijelu čovjeka koji se zatim postupno povećavaju do veličine paradaiza. Većina pacijenata takođe ima visoku temperaturu i intenzivne bolove u zglobovima, ali su takođe zabilježeni umor, mučnina i proliv.

Ljekari kažu da je gripa vrlo zarazna i strahuju da bi se mogla proširiti na odraslu populaciju ako se trenutna epidemija ne stavi pod kontrolu.

– Djeca su izložena povećanom riziku jer su virusne infekcije česte u ovoj starosnoj grupi i vjerovatno će se širiti bliskim kontaktom. Mala djeca takođe su sklona ovoj infekciji korištenjem pelena, dodirivanjem nečistih površina, kao i stavljanjem stvari u usta – kažu ljekari.

Trenutno ne postoji test ili liječenje za virus. Ljekari kažu da bi sve pacijente trebalo izolovati pet do sedam dana od pojave simptoma i da bi se trebali odmarati, piti puno tečnosti i uzimati paracetamol. Spužve umočene u toplu vodu mogu se primijeniti kako bi se ograničila iritacija od osipa. Danas.hr