20. januar – 12 ambulantnih vozila zdravstvenim ustanovama iz donacije NR Kine

0
305

01Narodna Republika Kina donirala je Crnoj Gori 12 ambulantnih vozila, i to zdravstvenim ustanovama iz Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Cetinja, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Plava i Žabljaka. Ovom značajnom donacijom će se ostvariti višestruki pozitivni efekti na zdravstveni sistem, doprinoseći povećanju efikasnosti jednog od najznačajnijih sektora sistema i unapređenju brige o pacijentima.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj. E. Cui Dživei potpisali su Potvrdu o primopredaji 12 ambulantnih vozila sa pratećom medicinskom opremom. Kineski ambasador Cui se tim povodom zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, i naglasio da, imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije države, ova donacija predstavlja odraz emocija kineskog naroda prema crnogorskom. Podsjetio je takođe da je NR Kina već donirala Crnoj Gori u vrijednosti od 14 miliona eura u prethodnom periodu, i to kroz projekte instalacije solarne rasvjete na Cetinju i u Kotoru, izgradnje biciklističke staze u Podgorici, donacije carinskog skenera, i mnoge druge. -Ubuduće naša ambasada i ja lično ćemo se truditi da dobijemo još više donacija za Crnu Goru u okviru svojih mogućnosti – rekao je ambasador Cui.
Potpredsjednik Simović je istakao da svjedočimo nastavku podrške NR Kine narodu Crne Gore, ovaj put u veoma važnoj i osjetljivoj oblasti, kao što je zdravstvo. Podsjetivši na brojne primjere podrške NR Kine našoj zemlji, naglasio je da su to više nego jasni znaci razumijevanja naših prijatelja iz Kine, Narodne Republike Kine, Vlade Kine, u odnosu na ono što je potreba ubrzanja ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore.
Obraćajući se predstavnicima zdravstvenih ustanova prilikom uručenja ključeva od automobila na parkingu ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, rekao je da su vozila opremljena medicinskom opremom i da su važna podrška zdravstvu.
– Naša nastojanja su da poboljšamo kvalitet zdravstvene zaštite, a na ovaj način ćemo obezbijediti pravovremenu zdravstvenu zaštitu za naše osiguranike, jer od danas ćemo imati 12 novih vozila sa savremenom opremom, koja će biti na raspolaganju javnim zdravstvenim ustanovama sa sjevera države. Posebno mi je drago, jer ovo doživljavam kao prijateljski odnos kineske države prema našim građanima i hvala im na tome – istakao je između ostalog Čirgić.
Milovan Vujović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, ocijenio je takođe da će vozila iz ove kineske donacije doprinijeti kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti građana, podsjećajući istovremeno da su poslednjih dana prošle godine uručeni ključevi za još 12 vozila za Zavod hitne medicinske pomoći, koji su dodijeljeni kroz IPA projekat, realizovan kroz multisektorsku saradnju Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministartsva ekonomije, pod okriljem Evropske unije.