21.jun – Kineska medicina zvanično i u Crnoj Gori

0
352

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i NJ.E. Ambasador Narodne Republike Kine, Cui Zhiwei, prisustvovali su svečanosti otkrivanja ploče Centar za tradicionalnu kinesku medicinu Kina – Crna Gora. Tako je specijalistička ambulanta Kina medika postala drugi centar kineske medicine u Evropi, imenovan od kineskog Državnog biroa, nakon centra u Češkoj.
Svečanosti su prisustvovali i članovi kineskog Zavoda za tradicionalnu medicinu i predstavnici provincijske administracije Sičuana za kinesku tradicionalnu medicinu.
Svečanosti je prethodio sastanak u Ministarstvu, na kom se razgovaralo o aktivnostima preduzetim nakon Memoranduma o saradnji u oblasti ljekovitog bilja, potpisanog na nivou vlada Crne Gore i Kine, krajem prošle godine na samitu u Rigi.
Ministar Hrapović je istakao da je preventivna medicina jedan od strateških pravaca Ministarstva zdravlja, a kako su mjere preventive jedne od najznačajnijih koje tradicionalna kineska medicina promoviše, projekat sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja u našoj zemlji, takođe smatra dijelom preventivnog programa.
Kineskom Zavodu za tradicionalnu medicinu osnivanje Centra kineske medicine u Crnoj Gori bio je jedan od prioriteta, a pružaju i punu podršku projektu sadnje ljekovitog bilja u Nikšiću.
Sagovornici su saglasni da bi realizacijom ovakvog projekta, bio podstaknut razvoj zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, po uzoru na brojne kineske provincije, koje osim odmora, pružaju i paket medicinskih usluga. S tim u vezi, Ambasada NR Kine inicirala je potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti zdravstvenog turizma. Takođe, Ambasada NR Kine pozvala je Ministarstvo zdravlja da imenuje 20 ljekara za doedukaciju u toj zemlji.
Na sastanku je istaknuta i komplementarnost tradicionalne kineske i moderne zapadne medicine, kao i da će njihovo zajedničko djelovanje dati veći doprinos očuvanju zdravlja ljudi širom svijeta.