21. jun – Zatvorske kazne za one koji odbiju vakcinu – Filipini

0
31

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte prijeti zatvorskom kaznom građanima koji odbijaju vakcinu protiv covida-19 dok njegova zemlja vodi veliku bitku s koronavirusom i ima preko 1,3 miliona inficiranih i više od 23.000 mrtvih.

– Vi odlučujete, ili ćete se vakcinisati ili idete u zatvor – poručio je građanima predsjednik Duterte u televizijskom obraćanju nakon izvještaja o slabom odazivu na vakcinaciju u glavnom gradu Manili.

Duterteove primjedbe u suprotnosti su od navoda njegovih zdravstvenih stručnjaka koji su rekli da je, iako se ljudi potstiču na vakcinisanje, ono je ipak dobrovoljno.

Do 20. juna na Filipinima je potpuno vakcinisano 2,1 milion ljudi, što je vrlo mali napredak s obzirom na to da je vladin cilj da do kraja godine vakciniše do 70 miliona ljudi, u zemlji koja broji 110 miliona stanovnika.

– Nemojte me krivo shvatiti, ali zemlja je u krizi, ogorčen sam na građane koji ne uvažavaju svoju vladu – rekao je Duterte.

Duterte je već kritikovan zbog oštrog pristupa u suzbijanju infekcije, između ostalog i zbog čvrste odluke da škole ostanu zatvorene.