22. jun – Istraživanje potvrdilo da novi lijek značajno pomaže u borbi sa covidom-19

0
49

Farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline (GSK) i Vir Biotechnology objavile su u da terapija monoklonskim antitijelima, Sotrovimab, ako se primijeni u ranoj fazi bolesti, značajno smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod visokorizičnih covid pacijenata na vanbolničkom liječenju.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.057 osoba oboljelih od covida-19, pokazalo je da Sotrovimab za 79 posto smanjuje rizik od hospitalizacije za više od 24 sata kao i smrtni ishod, nezavisno o uzroku, objavili su proizvođači lijeka.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (National Institutes of Health, NIH) preporučio je Sotrovimab za vanbolničko liječenje visokorizičnih pacijenata koji imaju blage do umjerene simptome.

Američka agencija za hranu i ljekove još je u maju odobrila primjenu monoklonskog antitijela Sotrovimab u hitnim slučajevima liječenja covida-19, a ovu vrstu terapije podržala su i regulatorna tijela EU-a. Američka regulatorna tijela već su odobrila slične terapije, koje su razvile konkurentske kompanije Regeneron i Eli Lilly, takođe za vanbolničko liječenje covid- pacijenata.

Sotrovimab spada u grupu ijekova koji se nazivaju monoklonskim antitijelima, a riječ je o antitijelima koja oponašaju prirodna antitijela organizma usled infekcije.

GSK je objavio da testira intramuskularnu primjenu Sotrovimaba putem injekcije, što je, poručuju iz kompanije, znatno prikladnije nego trenutna intravenska primjena u obliku infuzije, prenosi Hina.