21. oktobar – Globalni dan prevencije nedostatka joda

0
12

Globalni dan prevencije nedostatka joda obilježava se svakog 21. oktobra radi podizanja svijesti javnosti o kritičnoj ulozi joda u ljudskom zdravlju. Jod je mikronutrijent koji je neophodan za odgovarajuću funkciju štitne žlijezde, za pravilan rast i razvoj. Nedostatak joda utiče na neadekvatnu proizvodnju hormona štitne žlijezde što ima višestruke štetne efekte na rast i razvoj. Na negativne efekte nedovoljnog unosa joda osjetljiva je cijela populacija, a posebno, trudnice, dojilje i mala djeca.

Hormoni štitne žlijezde su neophodni za normalan razvoj mozga, a nedostatak joda u fetalnom periodu, kod novorođenčadi ili male djece može izazvati trajno mentalno oštećenje.

Univerzalno jodiranje soli (USI), je moćna i najefikasnija međunarodno dogovorena strategija u borbi protiv bolesti i poremećaja uzrokovanih nedovoljnim unosom joda. Strategijom jodiranja soli se postiže optimalan unos u populaciji što obezbjeđuje adekvatan kognitivni razvoj djece omogućavajući im da školovanjem dostignu svoj puni potencijal. Ovi efekti imaju veliki značaj u svijetlu pandemije koronavirusa, koji je sve javnozdravstvene kapacitete usmjerio na najveću globalnu zdravstvenu krizu čime su ugroženi i rutinski programi među kojima i programi za smanjenje deficita joda.

Crna Gora je endemsko područje za jodni deficit pa je osnovni izvor joda u ishrani jodirana kuhinjska so. Opšte preporuke za smanjenje unosa soli u populaciji naglašavaju značaj praćenja jodnog unosa, naročito za osjetljive kategorije: trudnice, dojilje i djecu do dvije godine starosti.

Zahvaljujući preduzetim preventivnim aktivnostima možemo biti zadovoljni činjenicom da populacija u Crnoj Gori ima zadovoljavajući jodni unos, ali imajući u vidu da su trudnice, dojilje i mala djeca veoma osjetljivi na fluktuacije u jodnom unosu neophodno je sistemsko praćenje i blagovremeno preduzimanje mjera da bi se prevenirali deficit, istakli su iz Instituta za javno zdravlje.