21. septembar – Bez naknade za nevakcinisane u slučaju izostanka s posla zbog karantina – Njemačka

0
137

Stanovnici Njemačke koji se nijesu vakcinisali, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa inficiranima biti prisiljeni na samoizolaciju više neće dobijati nadoknadu zbog izostanka s posla, odlučili su ministri zdravlja saveznih pokrajina.

– Ne radi se o pritisku nego o pravednom odnosu. Zašto bi oni koji sebe i druge štite time što su se vakcinisali finansirali one koji se usprkos tome što su se mogli vakcinisati to iz ovih ili onih razloga nijesu učinili – rekao je savezni ministar zdravlja Jens Spahn.

Ukidanje isplate pune plate u odsutnosti zbog samoizolacije, kao u slučaju bolesti, stupa na snagu početkom novembra. Spahn je objasnio da se time onima koji se žele vakcinisati daje još dovoljno vremena da to i obave.

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek rekao je da je ova mjera, kao i ukidanje besplatnih testova od 11. oktobra, signal nevakcinisanim da i oni moraju preuzeti dio odgovornosti u borbi protiv pandemije.

– Bilo bi nesolidarno da ostatak društva snosi finansijske troškove zbog onih koji se ne žele vakcinisati, a za to nemaju zdravstvene razloge – rekao je bavarski ministar.

Za one koji su vakcinisani, osim ako dolaze s područja s virusnim varijantama, ne postoji obaveza samoizolacije.

Sindikati su iznova kritikovali ovu mjeru vlade koju smatraju nekom vrstom prisile, piše Hina.