23. septembar – Mijenjaju strategiju zbog preopterećenja bolnica – Aljaska

0
91

Aljaska, koja je prije nekoliko mjeseci bila među vodećim američkim saveznim državama u vakcinaciji protiv koronavirusa, preduzela je drastičan korak uvođenjem novih standarda zdravstvene zaštite za čitav bolnički sistem, uz objašnjenje da je ogroman broj kovid pacijenata nametnuo racionalizaciju napregnutih medicinskih resursa.

Guverner Majk Danlivi i zdravstveni zvaničnici najavili su ovaj potez jer je broj novooboljelih slučajeva u cijeloj državi dostigao još jedan jednodnevni rekord od 1.224 pacijenata, usred talasa infekcija izazvanih širenjem veoma zaraznog delta soja među nevakcinisanim.

Komesar za zdravstvo i socijalne usluge Aljaske, Adam Kram, najavio je uredbu za hitne slučajeve, a novim dokumentom ograničava se odgovornost sa kojom se suočavaju pružaoci zdravstvenih usluga u hitnim slučajevima u svim bolnicama na Aljasci.

Kako se navodi, dokumentom se priznaje realnost racionalizacije medicnske njege u čitavoj državi, prema kojoj će neki kritično bolesni pacijenti morati da se liječe izvan odeljenja intenzivne njege gdje bi obično bili primljeni, zbog nedostatka medicinskih zaliha i osoblja, kao i preplavljenosti bolnica sa kovid pacijentima.

Kako bi se nosila sa prilivom kovid pacijenata, Aljaska je potpisala ugovor vrijedan 87 miliona dolara za angažovanje stotina zdravstvenih radnika izvan države, rekli su zvaničnici.

Prema državnim podacima, trenutno otprilike jedna petina svih pacijenata u bolnicama na Aljasci inficirana je sa kovid -19.

Aljaska je u aprilu bila među vodećim državama u vakcinaciji protiv kovid-19, a od od tada je skliznula ispod američkog prosjeka, pošto je samo 58 odsto stanovnika starosti 12 i više godina potpuno vakcinisano, prenosi Tanjug.