22. april – Pokrenuta kampanja na društvenim mrežama o koristima vakcinacije

0
269

. Povodom Svjetske nedjelje imunizacije (24-30. april), 22. aprila u UN Eko zgradi, UNICEF je pokrenuo kampanju o značaju medijske pismenosti za javno zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan je od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta. Štaviše, u nizu zemalja u kojima su skoro bili nestali slučajevi malih boginja nedavno su se opet pojavili usljed pada broja vakcinisane djece.

Zbog toga UNICEF, 24. aprila, pokreće globalnu kampanju s ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina. Kampanja će kroz mnogobrojne objave na društvenim medijima obezbijediti pouzdane, naučno zasnovane informacije o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece širom svijeta.

U Crnoj Gori, u okviru kampanje medijske pismenosti Birajmo šta gledamo koju su UNICEF i Agencija za elektronske medije Crne Gore pokrenuli prošle godine, istraživačka agencija Ipsos sprovela je nacionalno reprezentativno istraživanje sa roditeljima koje je između ostalog pokazalo da je skoro svaki drugi roditelj (46%) povjerovao u neku informaciju iz medija za koju se kasnije ispostavilo da nije tačna. Takođe su došli do podatka da svaki drugi roditelj nije čuo za pojam fejk njuz ili lažne vijesti, svakom trećem roditelju teško je da procijeni da li je neka informacija iz medija tačna, kada su u dilemi da li je neka informacija na internetu tačna, roditelji u najvećem broju nastave da pretražuju internet i smatraju tačnom onu informaciju koja se češće pojavljuje.

– Da bi prepoznali lažne vijesti o imunizaciji i drugim temama, treba vidjeti ko je izvor informacije i koliko je pouzdan, kao i šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, a posebno je bitno potražiti mišljenje stručnjaka, u ovom slučaju ljekara – napominju u saopštenju.