22. april – Zvanična posjeta Mađarskoj

0
58

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, generalni sekretar Vlade Božo Milonjić i direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić boravili su u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, gdje su imali sastanak sa ministrom ljudskih resursa Miklošom Kašlerom i njegovim saradnicima.

Resor koji predvodi Kašler je najobimniji u mađarskoj administraciji i obuhvata zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport i socijalno staranje.

Teme sastanka delegacije dvije Vlade bila je prvenstveno pandemija koronavirusa i odgovor koji su Crna Gora i Mađarska pružile i pružaju na nju. Ministri su razmijenili iskustva i kao ljekari i kao čelni ljudi resora, razgovarali su o mjerama prevencije širenja virusa, protokolima liječenja bolesti COVID-19 i saznanjima o samom virusu i bolesti do kojih se do sada došlo. Značajna tema bila je i vakcinacija, od samog postupka nabavke vakcine, preko načina određivanja prioritetnih grupa do sprovođenja samog procesa.

Ministarka Borovinić Bojović predstavila je iskustva i trenutne izazove naše zemlje i zahvalila je mađarskom kolegi na dosadašnjoj pomoći koju je Mađarska uputila Crnoj Gori u vidu PCR testova, u najavljenoj donaciji respiratora, ali i na ostalim vidovima solidarnosti i podrške koji su ključni u aktuelnim vremenima.

Ministar Kašler izrazio je zadovoljstvo povodom posjete ministarke Borovinić Bojović i crnogorske delegacije. On je iznio mađarska iskustva u borbi sa virusom, ali i približio crnogorskoj delegaciji stav mađarske prilikom nabavke vakcine. Mađarska je veoma brzo po izbijanju pandemije poslala svoje stručnjake u Kinu i Rusiju da se uvjere u kvalitet izrade vakcina i odmah po dobijanju određene relevantne dokumentacije, opredijelila se da, pored evropskih, poruči vackine i iz ove dvije zemlje, iako evropski partneri inicijalno nijesu blagonaklono gledali na taj korak. Ministar Kašler je potvrdio da se taksv potez ispostavio kao krajnje ispravan i da je izvjesno da će ga slijediti i druge evropske zemlje.