22. septembar – ODRŽAN SKUP – RAK DOJKE U CRNOJ GORI

0
307

U susret oktobru, mjesecu posvećenom prevenciji raka dojke, 22. septembra u Podgorici je održan naučni skup na temu „Rak dojke u Crnoj Gori – skrining, liječenje i nove metode u ranom otkrivanju“. Skup je organizovala „Asocijacije za reproduktivno zdravlje Crne Gore“,, pod pokroviteljstvom kompanije „Bio Save“ iz Podgorice, zahvaljujući kojoj je ubuduće moguće uraditi test na BRCA gen i u našoj državi. Taj gen se smatra odgovornim za nastanak nasljednog karcinoma dojke kod žena, a testom se može utvrditi rizik za razvoj oboljenja.
Skup je u ime Ministarstva zdravlja pozdravila dr Mira Jovanovski-Dašić, koja je istakla da je Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke najznačajniji dokument, kojim su „projektovane posebne mjere zaštite zdravlja Crnogorki kada je u pitanju karcinom dojke“.
Prim. dr sci Zoran Vlahović, predstavnik osnivača, kompanije „Bio Save“, kazao je da je rak dojke u svim zemljama svijeta vodeći uzrok smrti među malignitetima kod žena, te da je Crna Gora po incidenci na sredini evropske ljestvice, ali da je po stopi smrtnosti skoro na samom vrhu te ljestvice. – Ako rezultat ovog skupa bude sačuvan i jedan život, to je značajno. Iako je u statističkom smislu minimalna promena ne bi značilo ništa, za tog pojedinca i porodicu će to biti uspjeh 100 odsto.