22. septembar – ODRŽAN SEMINAR – DANI DOBRE KLINIČKE PRAKSE

0
327

FOTO 5Agencija za ljekove i medicinska sredstva, u saradnji sa CRA Akademijom iz Beograda, organizovala je seminar iz oblasti kliničkih ispitivanja „Dani dobre kliničke prakse“, u Podgorici, u prostorijama Agencije.
Prvog dana održan je osnovni kurs iz Dobre kliničke prakse, sa posebnim osvrtom na procjenu etičnosti kliničkih studija od strane Etičkih komiteta. Drugog dana održan je napredni kurs iz Dobre kliničke prakse.
Seminaru su prisustvovali čanovi Etičkog komiteta Kliničkog centra Crne Gore, glavni istraživači i članovi istraživačkih timova u kliničkim ispitivanjim koja se sprovode u Crnoj Gori, kao i predstavnici sponzora i Ugovornih istraživačkih organizacija iz Crne Gore.
Zaključeno je da svi učesnici u sistemu kliničkih ispitivanja – predstavnici Etičkih komiteta, glavni istraživači i članovi istraživačkih timova, kao i zaposleni u Odjeljenju za klinička ispitivanja Agencije, treba da daju maksimalni doprinos u cilju unapređenja ambijenta za sprovođenje kliničkih ispitivanja. Kliničko ispitivanje, osim naučnih, mora da zadovolji i etičke standarde kojima se štite i promovišu prava ispitanika, njihova bezbjednost i dobrobit, koji su uvijek ispred interesa nauke i društva.
Po završetku edukacije polaznici su dobili sertifikat Agencije i CRA Akademije o učešću.