23. avgust – Nikšićanke heroine humanosti

0
262

U posljednjih pola godine u Nikšiću su zabilježena tri primjera humanosti i iza sva tri stoje – žene. Sve je iz grada pod Trebjesom krenulo od Tatjane Vukićević koja se u martu ove godine odlučila da svom 20 godina mlađem komšiji Nikoli Mijuškoviću (25) donira bubreg. Prema njenim riječima, i Nikola i ona se sjajno osjećaju. Samo pola godine kasnije, u avgustu 2018. godine, još jedna Nikšićanka odlučila je da do tada nepoznatom sugrađaninu 30-godišnjem Iliji Bulajiću donira bubreg. Njeno ime je Konstantina Maraš. I dok je crnogorska javnost, zatečena još jednim humanim i plemenitim gestom, saznala da su sa klinike u Turskoj stigle potvrde da je Konstatina adekvatan donor, zatečen je bio i Ilija Bulajić.

Treći primjer je poklon doktorke Slavke Čolaković. Ona je sugrađanki Rajki Dimitrijević koja je godinama hraniteljka djeci bez roditeljskog staranja, darovala kuću, kao priznanje za Rajkinu plemenitu misiju. Rajka Dimitrijević je ispričala medijima da je bila zatečena odlukom sugrađanke koju do momenta uručenja ključeva nikada nije vidjela. Objasnila je da je, zahvaljujući tom poklonu, riješila stambeno pitanje za svoju porodicu i djecu te da joj je taj poklon dao vjetar u jedra da nastavi svoju misiju. Nikšić nije mala sredina nego velika sredina, značajna… sredina koja još brani vrijednosti humanizma i altruizma. To je altruizam koji nije iz komotne fotelje gdje podržavamo nekoga ili nešto, nego je to i odgovornost za ono što podržavamo. I to, apsolutna odgovornost, profesor sociologije Ratko Božović.

Književnik i profiličar Milisav Popović, izražavajući divljenje, objašnjava da ga ne iznenađuje činjenica da su u sva tri slučaja u pitanju žene heroine humanosti.