23. jun – Više od 150 zaposlenih jedne bolnice je otpušteno jer su odbili vakcinu

0
39

Delta varijanta, identifikovana prvi put u Indiji, postaje dominantna, upozoravaju stručnjaci i zbog dobre imunizacije sve više zemalja ublažava mjere, no neke uvode vakcinaciju kao obavezu za pojedine kategorije.

– Delta varijanta koronavirusa, prvi put otkrivena u Indiji, znatno će se proširiti Evropom na ljeto – upozorila je evropska zdravstvena agencija.

Delta varijanta (B.1.617.2) je od 40 do 60 posto zaraznija od alfa (B.1.1.7) varijante virusa, prvi put otkrivene u Engleskoj, objavio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Ta evropska agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje da će se 70 posto novih slučajeva infekcija koronavirusom u Evropskoj uniji, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu do početka avgusta odnositi na delta varijantu.

Švajcarska se širom otvara ukidajući dobar dio restrikcija koje su još na snazi ali budnim okom pazi na izuzetno zaraznu delta varijantu, prenosi agencija AFP.

– Dobro stojimo na epidemiološkom planu, broj novoinficiranih pada i vakcinacija se nastavlja snažnim ritmom – rekao je Alain Berset, savezni savjetnik za zdravstvo, ocijenivši da će 50 posto odraslih biti potpuno vakcinisano do kraja juna.

Kazahstan će uvesti obaveznu vakcinaciju protiv covida ili nedeljno testiranje za sve koji rade u grupama većima od 20 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Srednjoazijska država počeće da sprovodi oštrija ograničenja nakon eksplozije infekcije u svojoj prestonici Nur-Sultanu. Stručnjaci kažu da je varijanta delta otkrivena i u Nur-Sultanu i Almatiju, najvećem gradu u državi. Bivša sovjetska republika prijavila je 468.398 slučajeva inficiranih i 4261 umrlih, javlja Rojters.

Više od 150 zaposlenih velike bolnice u Teksasu otpušteno je ili su dali otkaz pošto su se odbili vakcinisati protiv covida-19, rekla je načelnica bolnice. Metodistička bolnica u Houstonu dala je zaposlenima rok do 7. juna da donesu potvrdu o vakcinaciji barem prvom dozom. U internom obavještenju navodi se da će svi koji to ne budu učinili biti poslati na neplaćeni dvonedeljni dopust a zatim otpušteni.

Osoblje je tužilo bolnicu ocijenivši da je odluka o obaveznoj imunizaciji nezakonita jer su američke zdravstvene vlasti odobrile vakcine isključivo po hitnom postupku. Sutkinja nije prihvatila tužbu ocijenivši da sigurnost vakcina nije upitna.