23. jun – Nova varijanta virusa brine svijet

0
41

Soj C37 ili varijanta s Anda, odnosno, lambda. Moguće je da će uskoro ime ove mutacije koronavirusa dospjeti na naslovne stranice širom svijeta, piše Deutsche Welle.

Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je taj soj u kategoriju “pod promatranjem” (VOI, Variants of Interest), jer dovodi do učestalog inficiranja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja. Tačnije u njih 29, od kojih su sedam latinoameričke zemlje: Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile.

Varijanta lambda prvi put se pojavila u avgustu 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, ta mutacija tamo dominira sa 82 posto. U Čileu taj soj uzrokuje već svaku treću infekciju.

Dr Jairo Méndez-Rico, stručnjak za virusne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za DW kaže: “Do sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda-varijante. Iako postoji mogućnost veće stope inficiranja, još uvijek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj uporedili s varijantama gama i delta”.

Gama i delta varijanta pripadaju, kao i prethodne varijante alfa i beta, u “zabrinjavajuće sojeve” (VOC, Variants of Concern). Dokazano je da su zaraznije, teže se suzbijaju i dovode do teških oboljenja.

Dr Méndez-Rico kaže da je vakcina djelotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva: “Sve odobrene vakcine su efikasna protiv svih varijanti korone koje su u opticaju širom svijeta. Nema razloga za pretpostavku da to nije slučaj kod soja lambda.”

Mnogi naučnici tvrde da će pandemija biti okončana tek kada 80 posto svjetskog stanovništva bude vakcinisano. Do tada bi se mogle pojavljivati stalno nove varijante virusa. Dr Méndez-Rico ipak umiruje: “Mada postoji ta mogućnost, trenutno ništa ne ukazuje na to da su te varijante opasnije ili da dovode do povećane smrtnosti. Vjerovatno će koronavirus u svom evolucijskom procesu doduše postati zarazniji, ali ne i štetniji za domaćina”.

– U decembru smo imali svega 200 infekcija lambda sojem. Krajem marta je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada, tri mjeseca kasnije, u cijeloj zemlji ga je 80 posto. Lambda je u veoma kratkom vremenu postao dominantan soj u Peruu – kazao je  Pablo Tsukayama peruanski mikrobiolog koji je sa svojim timom sa Univerziteta Cayetano Heredia u Limi otkrio tu varijantu u svojoj domovini.

Ta varijanta je, dakle, potisnula sve ostale koje važe kao opasne. Pa čak i gama varijantu iz Brazila. Osim toga, Tsukayama podsjeća da je nova varijanta zatekla idealne startne uslove u njegovoj zemlji: “Mi smo zemlja koja je najgore prošla u pandemiji, imamo 187.000 mrtvih i najveću stopu smrtnosti na svijetu. Zato nije čudo što se baš ovdje pojavila nova varijanta”.