23. oktobar – Farmaceutske kompanije će platiti 260 miliona dolara odštete – SAD

0
257

Četiri velike farmaceutske kompanije postigle su dogovor s dva okruga u američkoj saveznoj državi Ohio, u zadnji čas kako bi izbjegle suđenje, te će platiti 260 miljona dolara odštete zbog uloge u američkoj epidemiji broja zavisnika o opijatima. Međutim, farmaceutske kompanije AmerisourceBergen, Cardinal Health, McKesson i Teva nisu uspjele da sklope širu nagodbu, vrijednu desetine milijardi dolara, kojom bi završili sa svim parnicama koje se protiv njih vode.

Četiri spomenute kompanije distribuiraju oko 90 posto ljekova na recept u SAD-u te će ukupno platiti 215 miliona dolara.

– Izraelska farmaceutska kompanija Teva će platiti u gotovini 20 milijona dolara, uz 25 milijona dolara kroz lijek Suboxone koji se koristi za odvikavanje od opijata – rekao je Hunter Shkolnik advokat dva okruga iz Ohioa u ovom sporu.

Prema Shkolniku će Teva, najveći svjetski proizvođač generičkih ljekova, isplatiti odštetu kroz 18 mjeseci. Okruzi Cuyahoga i Summit optužili su pomenute farmaceutske kompanije za ulogu u povećanju broja zavisnika o opijatima. Oko 400 hiljada Amerikanca umrlo je od predoziranja povezanog s opijatima, između 1997. i 2017., prema vladinim podacima.