21. oktobar – Obavezna vakcinacija protiv morbila – Njemačka

0
241

Predviđa se da od marta 2020. roditelji prilikom upisa djece u škole i vrtiće moraju podnijeti i dokaz o vakcinaciji. Uvođenje obavezne vakcinacije protiv morbila pozdravljaju i ljekarska udruženja koja smatraju kako porast broja oboljelih od morbila proteklih godina opravdava mjere prisile EPA-EFE.

Njemački Bundestag je započeo sa savjetovanjima o zakonskim promjenama koje bi donijele obavezu vakcinacije djece koja pohađaju škole ili vrtiće protiv morbila, javlja agencija Hina.

– Moja je želja da nijedno dijete više ne oboli od morbila i da niko ne umre od posledica ove bolesti – rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Thomas Gebhardt, te dodao kako bi trebalo postići da 95 posto građana bude imuno na morbile.

Zakonske promjene predviđaju da od marta sljedeće godine roditelji prilikom upisa djece u škole i vrtiće moraju podnijeti i dokaz o vakcinisanju djeteta protiv morbila a ista obaveza bi trebala da važi i za osoblje u školama i vrtićima kao i medicinsko osoblje. Za nepoštivanje obaveze vakcinacije je predviđena kazna od 2.500 eura.

U ovoj godini u Njemačkoj je zabilježeno 490 slučaja oboljenja od morbila.