24. oktobar – Delta+ već hara Velikom Britanijom

0
130

Tek što je krivulja COVID-a u SAD-u počela opadati, pojavila se još jedna varijanta koronavirusa, ovoga puta u Velikoj Britaniji, piše NPR. Poznat kao Delta+, ovaj mutirani soj izaziva određenu zabrinutost jer se tokom posljednjih nekoliko nedjelja počeo širiti u nekoliko djelova Britanije i već čini oko 6 posto svih slučajeva infekcije u toj zemlji.

NPR je od stručnjaka zatražio odgovore na tri ključna pitanja o novoj varijanti koronavirusa.

– Ta je varijanta pomalo poput deltinog unuka – kazao je epidemiolog prof. dr William Hanage sa Univerziteta Harvard.

Nakon što je delta prvi put identifikovana prošle godine u Indiji, nastavila se razvijati i stvarati nove mutacije. I te su mutacije stvorile mnoge varijante delte. Sve te nove varijante potomci su delte, kaže prof. Hanage.

– Delta+ se koristi naizmjenično za bilo kojeg ‘potomka’ delte oko kojeg su ljudi sada zabrinuti. Drugo je pitanje trebaju li biti zabrinuti – smatra prof. Hanage.

On dodaje da se već ranije pokazalo da sve prethodne mutacije delta soja nijesu bile bitno drugačije od izvorne delte. Ni opasnije niti lakše prenosive.

Prof. Hanage procjenjuje da je Delta+ vjerovatno oko 10 posto zarazniji od izvorne delta varijante. Dakle, 10 posto veća zaraznost neće dramatično promijeniti ponašanje varijante, prenosi Danas.hr.