24. oktobar – Spremaju se da usvoje zakon o eutanaziji – Austrija

0
111

Austrijska vlada predstavila je predlog za legalizaciju potpomognutog samoubistva od iduće 2022. godine, kao odgovor na sudsku odluku kojom je utvrđeno da se sadašnjom zabranom eutanazije krše osnovna prava.

Ustavni sud je u decembru 2020. godine naložio vladi da ukine sadašnju zabranu eutanazije, a za koju je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Ministarstvo pravosuđa predložilo je potpomognuto samoubistvo za pacijente sa neizlječivim bolestima koji trpe trajne i iscrpljujuće bolove.

Svaki pojedinačni slučaj morala bi procijeniti dva ljekara od kojih je jedan kvalifikovan za palijativnu medicinu. Posebno će se morati utvrditi je li pacijent sposoban samostalno da donese odluku. Osim toga, trebalo bi proći najmanje 12 nedelja prije eutanazije kako bi se utvrdilo da pacijent nije imao samo trenutnu ili privremenu krizu u bolesti. No, to bi razdoblje bilo skraćeno na dvije nedelje za pacijente koji su u završnoj fazi bolesti.

– Predlog ministarstva treba još da prođe procjenu stručnjaka prije nego što bude predstavljen u parlamentu, a moguće je da bude prihvaćen do kraja godine. Eutanazija je složbeno ozakonjena u Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu, piše N1.