24. septembar – Kovid potvrda izdaje se odmah poslije revakcinacije

0
113

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) dr Igor Galić kazao je da je Vlada Crne Gore usvojila ažurirane mjere protiv koronavirusa koje će važiti od 25. septembra do 8. oktobra 2021. godine.

– Nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje se odmah poslije druge doze vakcine i od tog trenutka je validna. Više ne mora da se čeka 14 dana od kompletne vakcinacije. Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u: poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih. Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere – saopštio je dr Galić na konferenciji za medije.

Takođe, broj prisutnih na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

– Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu – istakao je dr Galić.

On je podsjetio da je nacionalna digitalna kovid potvrda validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova. Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana; da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati – pojasnio je dr Galić, prenosi Portal Analitika.