25. april – Redovna terapija štiti reumatološke pacijente

0
116

Reumatološki pacijenti sa autoimunskim bolestima rijetko obolijevaju od teških formi Kovida-19 jer ih vjerovatno štiti redovna terapija koju primaju, saopštio je gostujući na Radiju Crne Gore internista reumatolog u Kliničkom centru dr Rifat Međedović.

Prema preporukama ključnih međunarodnih organizacija reumatologa, u ovoj epidemiološkoj situaciji, reumatološki bolesnici ne treba da prekidaju terapiju.

– Ona se može prekinuti samo u slučaju ako neko ima dokazanu kovid infekciju jer, ako bismo mi prekinuli reumatološku terapiju, bolesnici bi ušli u pogoršanje svoje bolesti. E to bi bio mnogo veći rizik od obolijevanja kovid-19 infekcije – naveo je Međedović.

Stav struke je da se ti bolesnici vakcinišu protiv kovida, ali samo u slučaju kad im je bolest u fazi mirovanja, te da se prije imunizacije obavezno posavjetuju sa reumatologom.

Prema mišljenju dr Međedovića, sve vakcine su odlične, ali kako ističe, on, intimno, kao reumatolog koji je svakodnevno u ambulanti, prednost daje kineskoj vakcini Sinofarm.