27. april – Virus mjesecima odlaže operacije na srcu

0
82

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata od posljedica virusa korona preminulo još osam osoba, a iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Danu su kazali da se bez zastoja obavljaju svi hirurški zahvati, osim u slučaju najzahtjevnijih kod kardiovaskularnih oboljenja.

Iz KCCG su na pitanja povodom informacije da pacijenti koji su preležali kovid dugo čekaju na zahvate, pojasnili da se ovi zahvati na osnovu procjene rizika prolongiraju na dva ili više mjeseci.

Iz Kliničkog ističu i da su svi pacijenti bez obzira na kardiohiruršku patologiju, u toku preoperativne pripreme podvrgnuti ispitivanju u kontekstu dijagnostike kovida.

– U slučaju da je pacijent čekajući operaciju istovremeno zaražen koronom, neophodno je procijeniti stepen infekcije i težinu komorbiditeta izazvanog virusom. Na osnovu dijagnostičko-kliničkih nalaza i procjene multidisciplinarnog konzilijuma određuje se stepen benefita i rizika od sprovođenja operativnog tretmana. Operacija na srcu je u ovom kontekstu apsolutno uslovljena kliničkom slikom, oblikom i težinom kovid infekcije, tako da se termin operacije može prolongirati i duže od par mjeseci. Bez obzira na bilo koje pridruženo i suštinsko stanje kliničke slike, svaki operativni zahvat se izvodi uz prethodno formalno-pravni pristanak pacijenta na operaciju kome je prethodno veoma jasno objašnjeno stanje njegovog oboljenja, zahvat koji će biti sproveden, kao i potencijalne komplikacije procedure – navode iz KCCG.

Na Poliklinici Kliničkog centra pregledi se obavljaju redovno.