25. jun – Rješiti probleme bolesti zavisnosti od droga

0
337

Nevladine organizacije 4 Life i Juventas su povodom Međunarodnog dana borbe protiv droge, koji se obilježava 26.juna, a u okviru globalne kampanje – Pruži podršku-. Ne kažnjavaj.- zatražile hitno rješavanje problema bolesti zavisnosti od droga.
Oni ocjenjuju da je taj problem već duži niz godina problem javnog zdravlja, ali da se u mnogim sferama neadekvatno tretira.
Oni zahtijevaju obezbjeđenje besplatnog boravka u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika droga za sve osobe u potrebi za ovim vidom tretmana i obezbjeđenje plaćanja troškova tretmana u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika droga, za članove porodica koje su u socijalnoj potrebi i već su ostvarile pravo na primanja iz socijalne zaštite. Zatražili su i uvođenje ne-intereferonske terapije za liječenje virusne infekcije hepatitisom C i izdavanje dozvole za kupovinu generičkih ljekova ne-interferonske terapije od strane pacijenata.
Kako su istakli u saopštenju, pored prioritetnih mjera koje treba hitno sporvesti, Juventas i 4 Life će, podnijeti Ombudsmanu pritužbu na događaje iz maja po pitanju dešavanja u vezi supstitucionog tretmana buprenorfinom, a usljed otvorene diskriminacije grupe pacijenata oboljelih od bolesti zavisnosti.