24. jun – Crnogorski državljani na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa

0
279

Sporazum o saradnji Crne Gore i Hrvatske u oblasti zdravstva, koji će nakon usaglašavanja biti potpisan, omogućiće crnogorskim državljanima upisivanje na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa, uz poštovanje pravila reciprociteta.
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu dr Vesna Miranović, u Hrvatskoj su razgovarali sa ministrom zdravstva te države, Milanom Kujundžićem, o unaprjeđenju međudržavne saradnje u oblasti zdravstva i nastavku saradnje u oblasti transplantacionog programa.
Na sastanku je dogovoreno da se nakon usaglašavanja teksta Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa pristupi potpisivanju. Sporazum će omogućiti da se državljani Crne Gore mogu upisati na listu čekanja Republike Hrvatske za presađivanje organa – pri Eurotransplant International Fondation uz poštovanje pravila reciprociteta.
Tokom susreta je dogovoren nastavak saradnje iz mnogih oblasti, kao što je edukacija crnogorskih ljekara u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, ali prije svega iz oblasti transplantacione medicine, u kojoj je Hrvatska u samom evropskom vrhu.