25. maj – Prijateljska podrška SAD-a projektima u zdravstvu

0
16

Sjedinjene Američke Države nastaviće da pružaju podršku i budu konstruktivan partner na putu jačanja zdravstvenog sistema i svih servisa neophodnih za osnaživanje kapaciteta zdravstvene zaštite, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i američke ambasadorke u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Ministar Šćekić zahvalio je ambasadorki na pomoći koju je Vlada SAD-a uputila tokom pandemije koronavirusa posebno naglašavajući značaj Projekta jačanja nacionalnih kapaciteta COVID-19, čija je vrijednost 2,7 miliona dolara, a koju implementira Kancelarija SZO u Crnoj Gori.

– Ovaj, kao i mnogi drugi projekti kojim pomažate naš zdravstveni sistem potvrda su istinske i prijateljske namjere američkog naroda da zajedničkim naporima podignemo kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i omogućimo građanima medicinske tretmane i usluge najvišeg nivoa – kazao je Šćekić.

On je podsjetio i na značaj PCR laboratorije u Beranama koja je takođe izraz pomoći američke ambasade, ali i naglasio važnost svih budućih projekata koji će unaprijediti zdravstveni sistem kako u infrastrukturnom tako i svakom drugom smislu.

– Posebno ćemo voditi brigu o svakom euru koji je uložen u razvoj zdravstvenog sistema i sa maksimalnom odgovornošću iskoristiti donirana sredstva. Želimo da pokažemo odgovornost prema našim građanima, ali i prema onima koji su našli za shodno da ulože sredstva za tu pomoć – poručio je Šćekić.

Ministar zdravlja upoznao je ambasadorku sa planovima i izazovima sa kojima se suočava sistem zdravstva.

Ambasadorka Rajnke čestitala je ministru imenovanje, zahvalila na otvorenosti i ukazanom povjerenju te iskazala jasnu i nedvosmislenu namjeru SAD-a da nastavi sa podrškom i pomoći Crnoj Gori kroz najprioritetnije oblasti.

Ona je podsjetila na težak period COVID pandemije koji je pogodio svijet i koji je jasno pokazao kako zajedništvo i sinergija nemaju alternativu te da samo udruženi, kako je kazala, možemo stati na kraj izazovima koji ne poznaju granice.