26. decembar – Evropski AI healthtech startapi prikupljaju značajne investicije

0
81

Rizični kapitalisti počinju ozbiljno da shvataju evropske startape koji koriste vještačku inteligenciju u zdravstvu. Mnoge su prednosti korišćenja vještačke inteligencije i virtuelne stvarnosti u zdravstvu, a još jedan signal o razvoju ovog sektora je i činjenica da je 2021. godina bila rekordna po broju i veličini investicija za startape koji razvijaju tehnološke proizvode u zdravstvu, pokazuje analiza Sifteda.

Širom zdravstva, vještačka inteligencija se koristi za poboljšanje medicinskih procesa i olakšavanje posla kvalifikovanih stručnjaka, a ne kao zamjena za njih.

Healthtech je najbrže rastuća vertikala u sektoru zdravstvene zaštite. Uključuje bilo koji zdravstveni proizvod i uslugu sa omogućenom tehnologijom koja se može isporučiti ili koristiti van bolnice ili ordinacije – jedan značajan izuzetak je softver za upravljanje bolnicom i ordinacijom. Takođe, ovakve kompanije bave se, između ostalog, i otkrivanjem ljekova, terapijama i drugim sličnim stvarima. Healthtech kompanije takođe mogu da obezbijede i druge tehnologije kako bi poboljšale pružanje zdravstvene zaštite uz smanjenje troškova.

Dok je Healthtech usredsređen na optimizaciju lične i preventivne njege, medicinska tehnologija (medtech vertikala) se fokusira na terapijske tehnologije i medicinske uređaje koji tretiraju postojeće medicinske probleme i dijagnostičke tehnologije koje otkrivaju medicinske probleme. Biotehnološke kompanije se baziraju na korišćenju tehnika vještačke inteligencije radi kreiranja terapija baziranih na antitijelima koje ljudsko tijelo kreira kao reakciju na autoimune bolesti, infekcije i kancere.

Interesovanje investitora je podstaknuto digitalizacijom izazvanom pandemijom i sve boljim regulatornim uslovima u Evropi, pri čemu investitori smatraju da kompanije, ali i pacijenti (ili, potrošači) počinju da posmatraju vještačku inteligenciju kao pravo rješenje u brojnim medicinskim oblastima.

Iako su prethodnih godina ovakve runde finansiranja bile veoma rijetke za evropske AI healthtech startape, sada su sve češće. Broj investicionih rundi porastao je na 32 ove godine, u poređenju sa 23 prethodne – a evropski healthtech startapi koji koriste AI su do sada ove godine prikupili 3,7 milijardi, što je skoro duplo više nego prošle godine. Telegraf.rs