26. oktobar – U KCCG dostupna kompletna funkcionalna dijagnostika pluća

0
53

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) po prvi put se sprovodi bodipletizmografija i difuzija-funkcionalna dijagnostika plućnih oboljenja. Zahvaljujući nabavci aparata bodipletizmografa KCCG je zaokružio savremenu dijagnostiku plućnih oboljenja, naročito hroničnih opstriktivnih plućnih bolesti. Ukupna vrijednost aparata je blizu 55.000 eura od kojih je 50.000 eura obezbijeđeno zahvaljujući donaciji Ambasade NR Kine u Crnoj Gori.

Načelnik Odjeljenja za pulmologiju Interne klinike KCCG dr Vladimir Jovanović je ovim povodom iskazao veliko zadovoljstvo zbog nabavke ovog aparata i uputio iskrenu zahvalnost ambasadi NR Kine na vrijednoj donaciji koja je omogućila da KCCG zaokruži savremenu dijagnostiku opstruktivnih plućnih oboljenja.

Pušten je u funkciju aparat za bodipletizmografiju i za difuziju gasova.

– Da pojasnim, imali smo tzv. „mali spirometar“, a sad je ovo „velika spirometrija“ i aparat za difuziju koji će koristiti bolesnici kovid i postkovid. Aparat će, takođe koristiti i bolesnici koji se pripremaju za kardiohirurške kao i za operacije iz oblasti grudne hirurgije radi prijeoperativne procjene pulmološkoh statusa ovih pacijenata za tako komplikovane operativne zahvate i dugotrajne anestezije. Svi ti pacijenti će se obrađivati u našem Centru za funkcionalnu dijagnostiku i u saradnji sa kardiohirurzima i  grudnim hirurzima donosićemo konačni sud o mogućnostima obavljanja teških hirurških zahvata – pojasnio je dr Jovanović.

Zahvaljujući dr Dobrivoju Novkoviću, načelniku Centra za funkcionalnu dijagnostiku Klinike za plućne bolesti Vojnomedicinske akademije iz Beograda, odmah nakon instalacije u Pulmološkoj ambulanti, obavljena je edukacija zaposlenih za rad sa ovim aparatom.