26. oktobar – Ukidaju zabranu putovanja – Australija

0
141

Australija će ukinuti zabranu putovanja u inostranstvo bez dozvole, saopštila je vlada, dok bi granice zemlje trebalo da budu otvorene za kvalifikovane radnike i međunarodne studente do kraja godine.

Više od 18 mjeseci poslije zatvaranja međunarodnih granica u Australiji potpuno vakcinisani građani ubuduće neće morati da traže izuzeće da napuste zemlju, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova.

Ovo je objavljeno u trenutku kada se stopa odraslih potpuno vakcinisanih sa po dvije doze vakcine približava cilju od 80 odsto u zemlji.

Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrus rekla je da se sada daje prioritet australijskim državljanima dok će druge restrikcije putovanja uključujući za one koji nijesu državljani biti ublažene kako bude rasla stopa vakcinacije.

– Prije kraja godine predviđamo da primimo kvalifikovane radnike i međunarodne studente koji su potpuno vakcinisani – rekla je Endrus.

Premijer Skot Morison koji je najavio ove promjene početkom mjeseca rekao je da je Australija “vrlo blizu” da objavi otvaranje recipročnih putovanja sa Singapurom, koji je objavio da Australijanci više ne moraju da idu u karantin po dolasku.

Letovi australijske kompanije Kvantas ka tom gradu državi treba ponovo da počnu 22. novembra.

Australija je 20. marta prošle godine uvela granične restrikcije među najstrožim na svijetu kao odgovor na pandemiju korona virusa. Tokom 600 dana brojni međunarodni letovi prizemljeni su i potpuno su smanjena putovanja u inostranstvo.

Porodice su podijeljene na više konitinenata, desetine hiljada državljana Australije blokirano je u inostranstvu a strani državljani ostali su blokirani u zemlji sa nemogućnošću da vide prijatelje ili rođake.

Propisi o karantinu za državljane koji su vakcinisani zavise od toga gdje stižu u zemlju. Sidnej je ukinuo karantin za dolazak putnika, druge australijske države gdje je stopa vakcinacije slabija i dalje imaju obavezan skupi karantin od 14 dana u hotelu, prenosi Beta.