25. oktobar – Pandemija koronavirusa je daleko od kraja – SZO

0
126

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adenon Gebrejesus izjavio je da je pandemija kovida daleko od kraja.

– Imamo sve alatke koje su nam neophodne. Međutim, svijet ih nije dobro iskoristio. Sa blizu 50.000 preminulih nedjeljno, pandemija je daleko od kraja. A to su samo prijavljeni smrtni slučajevi – izjavio je Tedros na Svjetskom zdravstvenom samitu u Berlinu koji se održava od 24. do 26. avgusta, objavljeno je na sajtu SZO.

On je rekao da je SZO postavio cilj da do kraja ove godine vakciniše 40 odsto populacije svake države na svijetu.

– Taj cilj je ostvariv, ali samo ukoliko države i kompanije koje kontrolišu nabavku usklade svoje izjave sa djelima. Ima nekoliko stvari koje predlažem da bi trebalo da uradimo. Države koje su već dostigle 40 odsto vakcinisanih, uključujući sve zemlje iz grupe G20, moraju da ustupe svoje mjesto u redu sa isporuku vaccine – dodao je Gebrejesus.

On je naglasio da proizvođači moraju da naprave prioritet i njihove ugovore sa programom Kovaks (globalni program za ravnomjernu distribuciju antikovid vakcina širom svijeta) hitno ispune, dodavši da mora da postoji veća transparentnost.

– Pandemija neće biti gotova dok se u cijelom svijetu ne okonča – poručio je direktor SZO, prenosi Analitika.