27. maj – Organizovan skup o Eksternoj evaluaciji nacionalnih kapaciteta

0
241

Skup o eksternoj evaluacija nacionalnih kapaciteta u Crnoj Gori za pripremljenost u slučaju događaja koji predstavlja rizik za javno zdravlje i sigurnost, bez obzira da li se radi o prirodnoj katastrofi, biološkom, nuklearnom, hemijskom, seizmickom ili drugom tipu hazarda, namjernom ili slučajnom akcidentu trajao je pet dana u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije, u hotelu Centre Ville u Podgorici.
Predmet evaluacije je stanje nacionalnih kapaciteta u devetnaest tehničkih oblasti uključujući biološku bezbjednost i sigurnost, granični prelazi, kontrolu antimikrobne rezistencije, bezbjednost hrane, zoonoza, sistem laboratorija, pripremljenost i reagovanje u vanrednim situacijama, izvještavanje, komunikaciju o riziku, mehanizme koordinacije, sprovođenje programa imunizacija, nadzor nad bolestima, ljudski resursi, medicinske protivmjere, pripremljenost i reagovanje u slučaju hemijskih i radioloških hazarda.
Ovaj proces podrazumijeva i evaluaciju na licu mjesta kapaciteta na nekoliko graničnih prelaza (aerodrom Podgorica, Luka Bar, granični prelaz Debeli Brijeg, luka Kotor), obilazak nekoliko najvažnijih laboratorija radi procjene stanja u njima uključujuci laboratoriju u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku, Niksić; referentnu laboratoriju za antimikrobnu rezistenciju u Institutu za javno zdravlje; Infektivnu kliniku u Podgorici; Veterinarsku laboratoriju, Operativno komunikacioni centar 112 u Podgorici Direktorata za vanredne situacije MUPa CG Itd.
U evaluaciji je učestvovalo 12 eksperata a tim lider je g. Ran Adelstain, ministarstvo zdravlja, Izrael. Osim njega učestvovali su eksperti iz Njemačke, Finske, Norveške, USA, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Atlanta, USA, kao i predstavnici SZO i Organizacije za hranu.
Cjelokupni process, ekspertski i finansijski, podržla je Kancelarija SZO u Crnoj Gori, u sklopu realizacije dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između SZO i Vlade Crne Gore 2018-2019.