27. mart – ŠEGRT I HRAPOVIĆ U POSJETI OPŠTINAMA NA SJEVERU

0
326

Ministar zdravlja prof.dr Budimir Šegrt i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović sa saradnicima boravili su 27. marta u radnoj posjeti opštinama Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje i Petnjica. Tom prilikom ministar Šegrt obišao je zdravstvene ustanove i zdravstvene stanice u ovim opštinama i razgovarao sa menadžerima i predsjednicima opština.

U obraćanju novinarima ministar je ocijenio da su sva porodilišta u Crnoj Gori sigurna.

–  U prilog tome govori studija Unicefa iz 2012. godine, sačinjena nakon kontrole osam porodilišta širom Crne Gore. Prva rečenica u toj studiji govori da je za dva procenta manja smrtnost u porodilištima Crne Gore nego što je to evropski prosjek. Sve drugo što piše potvrda je toga. Ako imamo manju smrtnost beba u Crnoj Gori nego što je to danas slučaj u savremenoj Evropi, onda morate znati da iza toga stoji kvalitet – kazao je Šegrt.

On smatra da je studija nestručnim tumačenjem medija iskorišćena da se napadnu sva porodilišta i ljekari zbog navodne nehigijene.

– U svim porodilištima postoje uslovi, ima tople vode, postoji umivaonik i adekvatno antiseptično sredstvo. Jedino čega nema je napisana procedura na papiru, koja to potvrđuje. Evropa funkcioniše na taj način da neće povjerenje da prepusti radniku, nego ga na svakom koraku upozorava šta treba da se radi – objasnio je Šegrt.

Hrapović je obećao bolje snabdijevanje 108 crnogorskih privatnih apoteka sa kojima je Fond potpisao ugovor u okviru akcije “Sa receptom i u privatne apoteke”.

– Učinićemo sve da, u razgovorima sa veledrogerijama, riješimo probleme, kako bi blagovremeno pojačali snabdijevanje tih apoteka lijekovima – kazao je on.

Kako je dodao, Fond je izvršio kontrolu poslovanja apoteka u svim gradovima Crne Gore. Tada je utvrđeno da neke od njih ne poštuju potpisane ugovore.

– Protiv tih apoteka biće preduzete zakonske mjere, kako bi projekat funkcionisao na zadovoljstvo građana – kazao je Hrapović.