27. novembar – Hitan sastanak SZO: Novi soj dobio naziv “omikron”

0
203

Svjetska zdravstvena organizacija održala je hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija.

Novi soj otkriven je u Južnoj Africi, a Evropska unija i Velika Britanija odlučile su pooštriti kontrolu dolaska iz te zemlje, dok naučnici pokušavaju otkriti da li je ova mutacija otporna na postojeće vakcine protiv Kovid-19.

I ovu varijantu, B.1.1.529, SZO je nazvao prema grčkom slovu, u ovom slučaju – omikron.

To je peti soj korona virusa koji je dobio ime.

SZO je objavio da će biti potrebne sedmice da se otkrije koliko su postojeće vakcine efikasne protiv nove varijante.

Ranije, Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa Kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta Kovida identifikovana do sada.

Stručnjaci SZO je razgovarao o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”, a zaključeno je da izaziva “zabrinutost”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berze širom svijeta doživjele pad izazvan neizvjesnošću.

Austrija je danas pooštrila pravila za ulazak u zemlju zbog pojave novog soja korona virusa na jugu Afrike.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, zemlje koje su uvrštene u regione sa novim sojem.

Samo državljani Austrije mogu ući u Austriju iz tih zemalja, ali pod strogim mjerama karantina – desetodnevni karantin, PCR test prilikom ulaska, registracija. Dodatno se izriče i zabrana slijetanja letovima iz ovih sedam afričkih država.

Italija i Češka su takođe uvele zabranu ulaska osobama koje su u posljednjih 14 dana posjetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku.

Zbog nove varijante, Velika Britanija je stavila šest afričkih zemalja na crvenu listu.Putnici iz ovih zemalja će biti u obaveznom karantinu.

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj novog soja korona virusa i to kod putnika koji se vratio iz Malavija.