29. novembar – Farmaceutske kompanije počele prilagođavati vakcine zbog omikrona

0
151

Veći broj farmaceutskih kompanija objavio je da radi na prilagođavanju vakcina novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.

Varijanta omikron koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila “varijantom koja brine”, stigla je u Belgiju nakon što je otkrivena u Južnoj Africi. WHO je upozorila da preliminarni dokazi sugerišu da varijanta ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih varijanti.

Brojne farmaceutske kompanije objavile su da rade na prilagođavanju svojih vakcina u svjetlu pojave omikrona.

Farmaceutska kompanija Novavax je objavila da je “već pokrenula razvoj novog rekombiniranog šiljka proteina koji se temelji na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će biti spreman za početak testiranja i proizvodnju u sljedećih nekoliko nedelja”.

Moderna je objavila: „Od početka 2021., Moderna je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti koje izazivaju zabrinutost. Ova strategija uključuje tri nivoa odgovora ako se trenutno odobrena doza od 50 (mikrograma) booster doze mRNA-1273 pokaže nepotpunom za jačanje slabijeg imuniteta protiv varijante omikron”.

Pfizer i BioNTech objavili su da u slučaju varijante koja bi mogla izmaći djelovanju vakcina, kompanija očekuje “da će moći razviti i proizvesti prilagođenu vakcinu protiv te varijante u otprilike 100 dana, zavisno o zakonskom odobrenju”.

U Velikoj Britaniji nije otkriven nijedan slučaj nove varijante, ali njegov dolazak u Belgiju – nakon što je pronađen u Bocvani, Hong Kongu i Izraelu – povećao je zabrinutost.

Profesor Brendan Wren iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu rekao je da bi ljudi trebali “ostati mirni i da ne reaguju pretjerano”, dodajući da naučnici mogu “lako modifikovati vakcine kako bi pokrili nove varijante”.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pozvao je, u svjetlu pojave omikrona – nove zabrinjavajuće varijante koronavirusa, na pojačanu primarnu vakcinaciju, primjenu booster doza prvenstveno kod starijih od 40 godina i pojačano sprovođenje drugih higijenskih mjera. Hina