30. novembar – Specifičnu vakcinu za omikron soj razviće vrlo brzo

0
133

Medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna Paul Burton govorio je o novom soju koronavirusa koji je SZO nazvao omikron te je izjavio kako svijet očekuje nekoliko sedmica neizvjesnosti.

Neizvjesnost kako je naveo, prije svega dolazi zbog nedostatka podataka o tome kako tačno funkcioniše novi soj te je objasnio kako bi nauka u narednim periodu trebala dati odgovor na tri pitanja.

– Postoje tri pitanja na koje trebamo odgovore. Koliko je ova varijanta prenosiva, koliko je ozbiljna i da li će antitijela koja se proizvode kao odgovor na trenutne vakcine biti dovoljno efikasna za omicron – rekao je Burton za CNN.

On je takođe naveo da je Moderna i tokom ljeta testirala tzv. “booster” vakcine za određene varijante koronavirusa te je naglasio kako Moderna već radi i na “pojačivaču” za omikron soj.

– Mislim da možemo ići jako brzo u ovom procesu. Već za nekoliko sedmica, pa do dva tri mjeseca, mogli bismo na raspolaganju imati pojačivač specifičan za omikron. Međutim, naukom se moramo baviti pažljivo i ne smijemo pogriješiti – pojašnjava Burton.

U razgovoru za CNN, medicinski direktor Moderne je govorio i o budućnosti koronavirusa te je izjavio da očekuje da će kovid-19 u narednom periodu postati endemska bolest. Klix.ba