28. novembar – Omricom pokupio najgora svojstva svih dosadašnjih koronavirusa – WHO

0
175

Novi soj koronavirusa CoV-19, kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala Omicrom, digao je naučnike na noge, a zemlje ponovo zatvaraju granice kao i na početku izbijanja epidemije. Južnoafrička republika, iz koje se ovaj virus širi otkriven u Bocvani, tvrdi da su mjere nepotrebne, no naučnici strahuju da bi ovaj supermutant mogao pokrenuti peti talas pandemije.

Omicron soj ima više od 50 mutacija, od čega su 32 na samom proteinskom šiljku. Virus iz Bocvane ima mutacije K417N i E484A koje su slične onima u južnoafričkoj “beta” varijanti koronavirusa koji se pokazao “otpornijim” na vakcine. No, ima i mutaciju N440K, koja je pronađena u delti, i S477N iz njujorške varijante koja takođe može izbjeći antitijela. Uz to, ima i mutacije P681H i N679K koje rijetko dolaze skupa i zato se pretpostavlja da bi mogla biti otpornija na vakcine. Pronađena je i mutacija N501Y koja virus čini zaraznijim, a ranije je zabilježena u alfa i beta varijanti.

Čini se da je novi soj pokupio najgora svojstva svih dosadašnjih varijanti, te razvio i neke jedinstvene, a kako ima dvostruko više mutacija od delte na proteinskom šiljku, mogao bi smanjiti djelotvornost vakcina, ali i zaštitu od prošlog preboljenja za 40 posto jer će antitijela puno teže prepoznati novi proteinski šiljak. Sadrži i dvije jedinstvene mutacije zbog kojih bi mogao i lakše ulaziti u ćelije.

Naučnici strahuju kako bi novi soj mogao uskoro postati dominantan, ali i ističu kako stvarni učinak novih mutacija još nije sa sigurnošću potvrđen u laboratoriji, a podaci o širenju u stvarnoj populaciji daju i razloga za zabrinutost, ali i tračak nade.

No WHO je ovaj soj označio kao razlog za zabrinutost a brojne države su već počele uvoditi ograničenja. Osim u Bocvani i Južnoafričkoj republici, virus je zabilježen u Hong Kongu, Izraelu i Belgiji. Zbog toga, Afrika se našla na udaru novih zabrana putovanja. Danas.hr