30. novembar – Počinje doba tableta protiv covida

0
218

Američki farmakološki giganti Merck i Pfizer nedavno su objavili ohrabrujuće rezultate ispitivanja svojih oralnih ljekova za kovid pandemijsku bolest. Radi se o tabletama koje se uzimaju oralno čim se pojave prvi simptomi kovida da bi se izbjegli teži oblici bolesti, a time i bolničko liječenje. Za takvom vrstom liječenja traga se otkako je počela ova globalna zdravstvena kriza.

Nakon višemjesečnih istraživanja Merck i Pfizer objavili su da su stigli do cilja. Merck je početkom oktobra objavio da za svoju tabletu molnupiravir traži dopuštenje za upotrebu u SAD-u, a Pfizer je isto učinio sada za svoj paxlovid.

U oba slučaja riječ je o antiviralnim ljekovima koji djeluju tako što smanjuju mogućnost repliciranja virusa, čime se usporava razvoj bolesti. Obje kompanije tvrde da klinička ispitivanja pokazuju da korištenje ljekova značajno smanjuje rizik od hospitalizacije.

Kompanije tvrde da molnupiravir rizik smanjuje za 50 posto, a paxlovid za 89 posto, premda se stope učinkovitosti ne bi trebale uspoređivati zbog drugačijih protokola za sprovođenje ispitivanja.

Antidepresiv koji je već dostupan javnosti, fluvoksamin, takođe je pokazao ohrabrujuće rezultate u sprečavanju ozbiljnih oblika bolesti, pokazala je studija brazilskih naučnika objavljena u Lancetu.

Ako se učinkovitost tableta potvrdi, biće to velik korak naprijed u borbi s kovidom i zajedno sa vakcinama pojačaće terapijski arsenal protiv virusa. Terapije već postoje, uglavnom u obliku sintetskih antitijela, no ti se ljekovi ubrizgavaju i obično se daju pacijentima koji su već teško bolesni.

S druge strane, tablete se mogu brzo prepisati te se mogu jednostavno uzimati, a da pacijent ne napušta dom. Liječenje Merckovim i Pfizerovim tabletama, koje zasad ne izazivaju puno nuspojava, trajalo bi pet dana po dvije doze dnevno.

– Uspjeh tih anitviralnih ljekova otvara novo poglavlje u sprječavanju teških posljedica kovida – rekao je britanski virolog Stephen Griffin. Hina